'Foute' spaarpot

In 1971 kwam ik voor het eerst in Kampen, gebracht door de liefde. In 1991, na veel omzwervingen over de wereld, vestigde ik mij er voorgoed, met mijn in Kampen geboren vrouw. Mijn familie komt oorspronkelijk uit het westen van het land, uit bekende havensteden als Rotterdam en Delfshaven. Wellicht dat ik mij hierdoor in Hanzestad Kampen zo goed thuis voel.

De foto laat een ‘Jolly Nigger Bank’ zien. Letterlijk betekent dit ‘Blije-Nikker-Spaarpot’! Deze ‘Jolly Nigger Bank’ dateert uit ongeveer

1880-1890 en stond oorspronkelijk in een kapperszaak in Rotterdam. Tevreden klanten konden er hun fooi ingooien, via de uitgestrekte hand. Met behulp van een hendeltje achter zijn rug verdween het muntje dan in de mond van de zwarte man die vervolgens verheerlijkt en dankbaar met zijn grote ogen rolde. Tegenwoordig zou zoiets natuurlijk niet meer kunnen. Ik kreeg deze ‘Jolly Nigger Bank’ van mijn moeder. De kapper was de broer van haar moeder, oom Louis. Aan beiden moet ik denken als ik deze ‘Jolly Nigger Bank’ zie.

 

Ingezonden door:

Fred van der Kraaij