Brandspuitenfabriek

Barend Anthonie van den Noort, (geb. 18-1-1810) was gehuwd met Johanna Margeretha Bauwer- van den Noort, (geb. 4-3-1810). Barend had samen met zijn broer Willem een brandspuiten fabriek in de Hofstraat in Kampen. De fa. van den Noort verkocht brandspuiten naar diverse landen in Europa. Op buitenlandse vakbeurzen deden ze inspiratie op en kregen ze al spoedig een goede naam. Ze kregen een uitnodiging om een demonstratie te geven op de terreinen van paleis 't Loo. Daarna hadden ze zoveel succes, dat de koning niet als eerste een bestelling plaatste, maar de firmanten ook vergunde voortaan het predikaat 'Koninklijk' te voeren.

Kampen had vijf van hun brandspuiten en ook IJsselmuiden, Grafhorst en Wilsum elk één. Ook aan Z.M. koning Willem II werd een brandspuit geleverd voor het Paleis aan het Noordeinde.

Volgens verklaring van den Intendant der Kon. Paleizen is deze brandspuit eenvoudig, handelbaar en uitmuntend vervaardigd, en geeft met gelijke bemanning als voor gewone brandspuiten 1 1/3 meer water dan deze, eenen naar verhouding sterkeren straal. De gebroeders kregen van Koning Willem II in 1848 het predikaat van Koninklijke Brandspuitmakers. Barend Anthonie was ook de uitvinder van de misthoorn die vele jaren op de schepen werd gebruikt. Barend Antonie was de vierde generatie Van den Noort's en door geboorte Grootburger van Kampen.

 

Ingezonden door:

Johann van den Noort