Tijdens een trekking in 2002 in de Peruaanse Andes werd ik in een dorpje door een bewoner geroepen die een vaasje te koop aanbood. Het hing in zijn huisje aan de muur en de man had kennelijk geld nodig. Met hulp van onze gids heb ik het gekocht voor 25 soles (acht euro). In het hotel waar we overnachtten heb ik het laten zien wat tot een heftige discussie leidde tussen de aanwezige Peruanen. Het zou een al dan niet echte grafvondst zijn uit de Chancay cultuur en uit de 13e tot 14e eeuw stammen. Maar het kan dus ook een doodgewone kopie zijn.
Het vaasje staat bij ons in de huiskamer onder een glazen stolp en nog steeds weten we niets over de echtheid van het vaasje. We willen er ooit nog eens mee naar 'Tussen Kunsten & Kitsch' gaan. Daar is het nog niet van gekomen en misschien willen we ook wel niet weten of het al dan niet origineel is. Het weten doet misschien wel afbreuk aan het verhaal.
Bijgevoegd een foto van het vaasje met het originele koordje waar het in Peru aan de muur hing. En een foto van de oorspronkelijke eigenaar met het vaasje.

 

Ingezonden door:

Joke Brocaar